Lőj ki Greg!

Vannak ugye a klasszikus módszerek, amik alapján nekiállunk a szoftveres feladatoknak. Ezek a módszerek tipikusan években számolnak, és törekszenek az adott feladat igen nagy részletességgel való kidolgozására. Ezak a módszertanok annyira hosszú ciklusokkal dolgoznak, hogy az előálló szofver gyakran már a véghatáridőre elavul, vagy okafogyottá válik. Annyira felgyorsult a világ, hogy már a minőség csúcsának tartott bankszektorban és a hadseregnél is alkalmaznak alternatív, gyorsabb módszereket. A US Army Rapid Equipping Force mérnökbrigádja például már nem a klasszikus fejlesztési módszertannal dolgozik, amivel minimálisan is évekbe telik egy új kütyü hadrendbe állítása. A harcoló alakulatokhoz rendelt mérnökök rögtönözve, prototípus alapú fejlesztéssel terveznek és kiviteleznek új eszközöket. Addig dolgoznak rajta, amíg működik, és katonák hatékonyan tudják alkalmazni (ez OTT szempont!). Évek helyett hónapok, hónapok helyett napok alatt készülnek az új eszközök, az orvlövész helyzetét akusztikusan érzékelő PILAR (1 hónap), a kutakba leereszthető szenzor (2 nap), vagy a beszélő zsebszótár a PocketTerp (1 hónap). Mi ugyanerre törekszünk az Opteamus egész felépítésével, és bevezetési koncepciójával. A gyors használhatóság, a gyors bevezetés és a dinamikus módosíhatóság fontos tervezési szempontja volt a szoftverünknek. A lényegre, a gyors használhatóságra, és az EREDMÉNYESSÉGRE koncentrálunk. Tari Laciéknál és ma a Seaconnál szinte ugyanaz történt…

Nem kell ismernem a teljes vállalati folyamatot, miképpen az autóvezetés oktatónak sem kell tudnia, hogy merre és miért is akarok majd gurulni az autómmal. Ahhoz, hogy tárolni és rendszerezni tudjak egy ajánlati dokumentumot, nem kell tudnom, mi munkával, milyen belső munkafázisok eredményeképpen áll az elő. Nekem csak annyit kell tudni, hogy az ajánlat milyen tulajdonságokkal írható le, hogy azok alapján meg lehessen találni, és azokból a szükséges statisztikák előállíthatóak legyenek. Nem kell egy ajánlat minden lehetséges tulajdonságát külön rublikában rögzíteni, ha azokra senki nem akar majd rákeresni, és azok alapján senki sem akar listákat gyártani. Csak azzal foglalkozunk, aminek praktikuma van. Csak az kötelező, amit mindnyájan annak gondolunk.

Egy 10 felhasználó alatti bevezetéshez tipikusan 2 órányi beszélgetés alatt összegyűjtünk minden alapadatot, amit aztán – szigorúan az admin felületen keresztül – fél nap munkával életre tudunk kelteni egy szűz opteamus példányon. Ezt visszamutatjuk a vevőnek, meghallgatjuk és applikáljuk a visszajelzéseit, betöltjük az excelben átadott törzsadatait, és már csak egy 2 órás felhasználói oktatásra van szükség az éles üzem megindulásáig. Tari Laciéknál meg ezen is húztunk, elkövettem ugyanis azt a merészséget, hogy a beállított és egyeztetésre váró rendszer belépőkódját éjféltájt elküldtem Lacinak, hogy a másnap délutáni egyeztetés előtt – saját felelősségére – belenézhessen. Mire odaértem, legnagyobb meglepetésemre Laci, Viki és Brigi már spontán el is kezdték használni a rendszert, és nekem már csak a felbukkanó kérdéseikre kellett válaszolnom. így a szokásos 2 óra egyeztetést és 2 óra oktatást sikerült egyetlen egy órára összevonni – ami egyértelmű bevezetési csúcs 🙂 Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy mindhárman tudatos és érdeklődő felhasználók, akik rutinosan kezelik az operációs rendszert és az office programokat, és akiknek nagy szükségük volt már az Opteamus szolgáltatásaira.

A tegnapi Seacon bevezetés is hasonlóan indult. Ők klasszikus dokumentumkezelő feladatot akarnak az Opteamus-szal megvalósítani, kihasználva, hogy az Opteamus messze meghaladja a fix könytárrendszer és a megszokott manuális osztályozási módszerek (ld: tagelés) adta lehetőségeket. Esetükben is igaz volt, hogy a nekik szükséges funkcionalitás néhány deklaráció és beállítás segítségével nagyon gyorsan életre kelthető az Opteamusszal, aminek a motorja eleve fel van készülve az ilyen jellegű feladatokra. Ezen a példán jól fog látszódni, hogy nem csak a feladat leegyszerűsítésének, de az Opteamus mint motor gazdag szolgáltatásainak is köszönhető egy gyors bevezetés, hiszen a legtöbb esetben fejlesztési (azaz kódolási) munka nélkül indulhat egy új rendszer.

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: