Paranoia

Amikor Opteamus rendszerünket terveztük, még gyerekcipőben jártak a felhő alapú vállalati rendszerek, így róluk nemigen vehettünk példát. Létezett viszont a legendásan elmebeteg és maximálisan vicces Paranoia nevű szerepjáték, aminek cyberpunk jellegű világa megihletett minket. A jövőbeli Alpha Complex kolónián egy paranoiás zsarnok mesterséges intelligencia irányítja az életet, ahol a belbiztonsági erők, titkos társaságok, és szabadúszó vagányok, a troubleshooterek törnek folyamatosan egymás életére, változatosan és tragikomikusan.

A játékban a totális diktátor Friend Computer klasszikus sávos biztonsági rendszert használt az adatainak védelmére, amelyek a szívárvány színei alapján voltak elnevezve, úgymint Infrared, Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, Violet, és Ultraviolet. Az Alpha Complexben nem csak az adatok, de minden, az élelemtől kezdve az utcákig minden fel volt címkézve ezek valamelyikével, és mindenhez csak a jogosult lakók férhettek hozzá. Az Opteamus prototípusában pontosan ilyen sávos biztonsági rendszert használtunk és még a titokszintek neveit is megtartottuk. Mára persze elhagytuk a színkódokat, és inkább beszélő neveket használunk, mint a publikus, kereskedő, igazgató, admin. Mostani biztonsági rendszerünk sem egyszerűen sávos, hanem jóval szofisztikáltabb, de alapvető szigorúságunk a Paranoia mindenható zsarnok mesterséges intelligenciájával vetekszik 🙂

Opti minden rendszerüzenetet harcos csatakiáltással zár. A kis felugró ablakban eredetileg “A számítógép a barátod” szöveg szerepelt, ami szintén Friend Computer gyakran ismételt, megnyugtatónak szánt propaganda szólama volt. Felhasználói nyomásra ezt később a sokkal komolyabb és hazafiasabb “Hass alkoss gyarapíts” jelmondatra cseréltük – na erre már nem érkezett komolytalansági kifogás 🙂 Egyes ügyfelek persze saját hatáskörben ezt is megváltoztatták, hol a kilúgozott “Köszönöm“-re, hol a kifejezetten mókás “A vár feladásáról szót nem ejtünk” üzenetre, ez utóbbi ugye a Dobó István-féle esküből vett idézet.

A mai napig alapértelmezett hibaüzenetünk a “A felelőtlenség árulás. Jelentsd azonnal!” ami szintén a Paranoia világára utal. Friend Computer a legkisebb hibában is árulók keze munkáját sejtette, és folyamatosan törekedett azok felkutatására, majd likvidálására. Nyilván ezt a szöveget is ki-ki lecseréli egy semlegesebb másik mondatra, mint a tipikus “Hiba történt, kérjük jelezze a helpdesknek!“.

Engem a mai napig mosolygásra késztetnek ezek az apróságok, de ügyfeleinknek nem kötelező velem mosolyognia, mert mindez nincsen kőbe vésve. Opteamus rendszerünkben szinte minden testreszabható. Aki akarja annak katonásan szigorú Opteamust konfigurálunk, aki akarja, az a végletekig szabad rendszert kap tőlünk. A feliratokat pedig minden ügyfelünk kedve és szervezeti kultúrája szerint írhatja át. A számítógép a barátod 😀

CAFM | Helpdesk | CRM

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: