Még gyorsabban keresni

Ha a nyomozók meg akarják találni azt a gyanúsítottat, aki az Andrássy út 14-ben lakik ÉS drogot rejteget a lakásában, akkor számunkra nyilvánvaló, hogy mit tesznek. ELŐSZÖR elmennek az Andrássy út 14-be, AZUTÁN házkutatást tartanak az ottani összes lakásban, drogok után keresve. Ha ugyanezt a feladatot egy számítógépre bíznánk, könnyen lehet, hogy azt javasolná, ELŐSZÖR tartsunk házkutatást Magyarország összes lakásában, és AZUTÁN a találatok közül válogassuk ki az Andrássy út 14-beli lakókat. A számítógépnek ugyanis ebben az esetben ez a két keresési feltétel teljesen egyenrangú, és a kiértékelés sorrendje tetszőleges. A valóságban viszont jól tudjuk, hogy egy házkutatás rettentő időigényes, ugyanakkor az Andrássy út 14-et megtalálni nagyon könnyű, így nagyon nem mindegy, melyik keresési feltétellel kezdünk.

Ha egy számítógépes adatbázisból lassan kapunk választ, jó eséllyel effajta probléma van a háttérben. A programozó, (vagy maga az adatbázis) logikus, de a gyakorlatban mégis szerencsétlen stratégiát választott egy kérdés megválaszolására.

Aktuális fejlesztésünk arra a speciális esetre fókuszált, ahol egy tudhatóan nehézkesebb művelettel kell óvatosan bánni: a számított mezőkkel. Ezek a műveletek értelemszerűen lassabbak, mint a többiek: nyilván tovább tart kiszámolni, pl. egy céghez tartozó projektek profitjának összegét, mint elővenni egy cég adószámát az adatlapjáról. Ezt tudva, mostantól félreérthetetlenül úgy kérdezünk le az adatbázisból, hogy minden lehetséges szűkítést elvégzünk, mielőtt egy ilyen nehéz műveletre sor kerülne. Példának okáért, ha valaki lekérdezi a Lashoo and Ross cégnek kiállított kiegyenlítetlen számlákat, akkor felismerjük, hogy a számla kiegyenlítetlenségét megvizsgálni roppant költséges (mert számított mező van mögötte). E miatt úgy fogalmazzuk meg a vonatkozó kérdést az adatbázis felé, hogy az mindenképpen a gyorsabb vizsgálattal kezdjen, először válogassa le a Lashoo and Ross számláit, és már csak azoknak vizsgálja meg a kiegyenlítettségét. Ennek az eredménye minden olyan Opteamus képernyőn jótékonyan érződni fog, amelyek számított mezőkkel dolgoznak. Ilyenek a property management terület kijövő és bejövő számlái, vagy a helpdesk terület bejelentéseinek sla értékei.

Jó érzés ehhez hasonló feladatokon dolgozni. Ezek ugyanis olyan szituációk, amelyek csak olyan nagy rekordszámú és nagy bonyolultságú helyzetekben válnak láthatóvá, amelyekkel a kkv szektorra célzó garázs-szoftverek soha nem találkoznak. Büszkék vagyunk rá, hogy mi igen, és hogy Opteamus ipari szinten áll ügyfelei rendelkezésére.

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: