Zöldmezős munka

Irigykedem az autómérnökökre. Ők is komoly kihívásokkal néznek szembe, de előbb utóbb csak kiokumlálják, milyen legyen az új modell. A gyár legyártja, a vevők tolonganak érte, mindenki örül. Ahogy telik múlik az idő, és új igények fogalmazódnak meg, hát újrakezdik az egészet. Új tervek, új gyártás. A régi autók mennek a roncstelepre, az új autókat boldogan röffentik be a vevőik. Mi úgy hívjuk ezt: zöldmezős munka. Tudjuk, hogy mit kell megcsinálni, és szép nyugodtan megcsináljuk.

Irigylem őket, mert hozzájuk senki fordul azzal, hogy: lécci alakítsd át a mostani(!) autómat, mert mától szükségem lenne arra, hogy az alsó rész vízálló, a felső rész pedig golyóálló legyen, és a kerekekbe menet közben lehessen levegőt fújni, hogy egy golyó ütötte defekt ne állítsa még a gépet. Ilyen autót természetesen meg lehet tervezni, le is lehet gyártani. Nade egy LÉTEZŐ AUTÓT ilyen módon átalakítani???

Tőlünk, IT mérnököktől sajnos rendre ezt kérik. És igaz, hogy a szoftver kódja könnyebben alakítható, mint az autó matériája, de nem ez az igazi nehézség itt. Egy komplex rendszerben minden kapcsolódik mindenhez. Egyetlen apró változtatás a kapcsolódások mentén újabb és újabb változásokat vált ki, amelyek nagyon nehezen felmérhetőek és amelyek nagyon komolyan veszélyeztethetik a rendszer működését. Természetesen ezzel tisztában vagyunk, és eleve olyan rendszereket tervezünk, ami valamilyen szinten fel van készülve a módosításokra. Feltételezünk bizonyos fajta jövőbeli igényeket, és úgy strukturáljuk a rendszert, hogy ezeken a területeken minimális felfordulást okozzon egy-egy változtatás. Számítunk arra, hogy egy cégnek megváltozik a neve. Számítunk arra, hogy egy cég több apró cégre oszlik. Még arra is számítunk, hogy holnaptól forint helyett euróban számolunk, vagy a kínai abc-vel kell működnünk. De nyilván minden szál hajunkat kitépnénk, ha hirtelen tizenkettes számrendszerben kellene minden számértéket megjeleníteni, vagy mostantól törvény mondaná ki, hogy megszűnik az elipszilonos ly.

Mi, IT mérnökök, nap mint nap a lehetetlent kísértjük.

Szívesen.

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: