Relatív sebesség

Izgalmas kihívás egy bonyolult informatikai rendszert nem csak precíznek, de gyorsnak is megalkotni. A rendszer és benne tárolt adatmennyiség egyre növekszik, folyamatos feladat az állandó gyorsítás – amit nagyon nem mindegy, hogyan csinálunk. Vegyünk például egy 95% alapossággal megtervezett és kivitelezett rendszert, aminek a teljesítményét sikerül duplájára növelni, azaz felgyorsítani (mondjuk pusztán a processzorok, vagy a memória megduplázásával). A gyorsítás után stopperrel lemérhetően a rendszernek tényleg MINDEN funkciója dupla sebességgel működik. Hogyan érzékelik mindezt a felhasználók? Most jön a meglepetés: a felhasználók szinte bizonyosan NEM ÉRZÉKELNEK majd változást. Miért is?

Legyen a rendszernek 100 különböző funkciója (képernyője). Ha a rendszert 95%-os alapossággal tervezték és kivitelezték, akkor 95 funkció kellően gyors (mondjuk 1 másodperc körül végrehajtódik), de van 5 érzékelhetően és bosszantóan lassú funkció, mondjuk 30 másodperces válaszidővel. Mi történik a gyorsulás után? A gyors funkciók futása 1 másodpercről fél másodpercre változik – ez egyszerűen nem érzékelhető. A lassú funkciók 30 másodpercről 15 másodpercre változnak – ami kevés, mert a felhasználók csakúgy mint eddig, LASSÚNAK érzik őket.

Bosszantó, de egy rendszert mindig a LEGLASSABB funkciói alapján minősítenek, azaz ha növelni akarjuk a felhasználók komfortérzetét, akkor mindig a LEGLASSABB funkciók futási idejét kell csökkenteni, egészen addig, amíg azt normálisnak, vagy gyorsnak tartják. A profi hangolás lényege mindig a leglassabb műveletek azonosítása és áttervezése, ami a világelső Oracle adatbázisok esetében maximálisan támogatott, de mégis izgalmas feladat. Tuning sámán vagyok ismét, már két napja munkában…

crm jelentésecrm rendszermagyar crm

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: