Nemdokumentált Google fejlesztések?

Imádom a bemutatónknak azt a részét, amikor beírom az Opteamus (CRM és csapatmunka rendszerünk) gyorskeresőjébe, hogy "kala pál para zita" és a keresés válaszképpen visszaigazolja, hogy Kala Pál és Para Zita személyekre kerestünk, majd kidobja azt a cetlit, amin ez áll: "Kala Palit láttam Para Zitával tegnap a moziban. Szerintem ez már szerelem…" Ilyenkor büszkén kihúzom magam és azt mondom: na EZ AZ, amit nemhogy semmilyen CRM vagy ERP rendszer, de sem a Google, sem a Windows search, se az Oracle ultrasearch nem tud utánunk csinálni. Nem csak hogy a magyar ragozás szerint torzult (Zita Zitával) alakokat találtuk meg, de a szinonímákat (Pál Pali) is figyelembe vettük. Meglehet, nem sokáig lehet ekkora mellényünk, mert a Google – ahogy ez várható is volt – folyamatosan erősít ezen a területen is.

Először azt vettem észre, hogy az angol többesszámot is felismeri, amikor a nurse keresőszóra a nurses többesszámú alakok is megjelentek a találatok között. Mostanra szemmel láthatóan nem csak angol nyelven és nem csak a többesszám felismerése megy, hanem úgy tűnik, hogy minden nemzeti nyelven kitűzött cél a ragozott alakok felismerése. A katona szócskára keresve már előjönnek a katonák és katonai találatok (bár más ragozott alakot egyelőre még nem látok). Azügyben persze van kis kavarodás, hogy a google.com vagy a google.hu irányából indítom-e a keresést. A google.hu-n indított nővérke keresés megtalálja a nővérkék többesszámot, sőt, képkereső üzemmódban még azt is javasolja, hogy keressek rá az angol nurse alakra. A google.com irányából viszont jól láthatóan hasonló se történik: még a garantáltan magyar szavakról sem ismeri fel, hogy azok. Szóval úgy fest, jelen pillanatban csak az aktuális google domain szerinti nemzeti nyelvre koncentrálnak a keresések, amiknek néha felhasználják az angol megfelelőjét is. Ámulatba egyébként akkor estem csak igazán, amikor a minap a Петр Великий névre kerestem rá, és a Петра Великого alak is ott virította találatok között!

Szóval keresésben eddig sem volt könnyű ellenfél a Google, de egyelőre nem aggódom, hogy elvenné a kenyerünket. Annál is inkább nem, mert a Google keresése jelen pillanatban csupán szövegekre korlátozódik. A Петр Великий keresésre válaszul nem mondja meg, hogy ez a balti flotta hírhedt kirov osztályú nukleáris cirkálója (ami állítólag a Kurszkot is elsüllyesztette), "csupán" olyan dokumentumokat ad találatképpen, amelyeknek a szövegében szerepel a hajó neve. A Google nem tud semmit azokról a dolgokról, amelyekre keresünk (szemben pl. az erre kihegyezett Wikipédiával). Az élet persze itt sem áll meg, a Google sem vak, és szép lassan kiegészíti az adatbázisát bizonyos fontosabb entitások nevével és adataival, keressünk csak rá mondjuk Fatboy Slim nevére – és tessék, a Google már tudja róla, hogy kicsoda és milyen lemezeket adott ki! A mi Opteamusunk ha nem is világméretekben, de a vállalati adatbázison belül mindezeket értelemszerűen tudja, bármilyen termékünk, ismerősünk, projektünk, vagy cég nevére keresve a keresett dolog adatlapját és a rá vonatkozó minden anyagot is megmutatja. Álljuk a sarat!

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: