Gyorskeresés kontra típusok

Nagyon igaza van Wannabee kommentezőnknek, a gyorskeresőt valóban nem mi találtuk fel 😉 Büszkék vagyunk viszont arra, AHOGY a miénk működik. Ha az IFS (nem igazán konkurensünk) épp azzal reklámozza magát, hogy ő az első, aki ERP rendszerhez ilyen "korszakalkotó" Google-típusú keresőt ad, nézzük hát meg, hogyan csináljuk mi ezt már vagy 5 éve. Először is keressünk viszonyítási alapot, és szúrópróbaszerűen nézzük meg, mire is képes a gyorskereső néhány – általam is – haladónak minősített weboldalon, mondjuk az Indexen és a Nők Lapja Cafén.

Index gyorskereső: "Bodoky Tamás"

írdd és mondd: egyetlen cikket dob ki a kereső, a 2007.05.31 datálású "Régen Kúrt Russell a mennybe megy" címűt. A cikk szerzője az anonim CINEMATRIX, viszont egy lejjebbi részét már tényleg Tamás írta, és mivel így a cikk SZÖVEGÉBEN szerepel a neve, megtalálta a kereső. Nem talált meg viszont egyetlen cikket sem aminek ő volt a szerzője, holott ilyenből jócskán akad, illetve nem mondott semmit arról a nem elhanyagolható tényről, hogy Bodoky elismert munkatársa az Indexnek, így van titulusa, emailcime, és számos más leíró adata is. Ezekhez képest bocsánatos apróság, hogy sem az index fórumaiból, sem az index közeli blogokból nem kapok találatot. Ezek az információk pedig mind-mind ott vannak az index.hu-n, például itt. A gyorskereső szemmel láthatóan az adatbázisban tárolt adatoknak csak egy nagyon szűk szeletét, azokat is csak nagyon szemellenzősen (csak bizonyos tulajdonságokra vonatkozóan) keresi.

Nők Lapja NLCafe gyorskereső: "Hulej Emese"

Szépen megkapom Emese cikkeinek aktuális listáját, ezügyben szavam se lehet. Kicsit alaposabban megnézve azonban, kizárólag azokat a cikkeket látom, amiknek Emese egyedüli szerzője. Ahol valamilyen összeállítás társszerzője (pl: Visszamentem-haza) és a "szerző" rublikában nem az ő neve áll – azokat a cikkeket már nem látom. A keresés nem dobott ki olyan cikkeket sem, amelyekben MEGEMLíTIK őt (pl: MARIskola). És persze, nem tudok meg semmit Emeséről magáról, annak ellenére, hogy oszlopos szerzője a lapnak.

Opteamus gyorskereső: "Tutor Kata"

Az Index gyorskeresője jól láthatóan csak a cikkek szövegében keres (és figyelmen kívül hagyja a cikkekhez tartozó kísérő adatokat), míg a nők lapja keresője ezt éppen fordítva teszi. Mindkét metódust tökéletesen megértem, hiszen az SQL nyelv SELECT utasítása csak a nem annyira kézreálló és ritkán használt UNION segítségével támogatja az ilyen jellegű kereséseket. Egy gyorskeresőt megírni egyszerűen így (volt) szokásos, függetlenül attól, hogy mostanra a válaszra váró user ezzel már elégedetlen. Az Opteamust igyekeztem nem a szokások, hanem az igényeink és vágyaink szerint tervezni. A gyorskeresőnk mindenfajta adatban keres, amiben csak tud. És ha lehet – okosan.

Ha az Opteamus gyorskeresőjében a "Tutor Kata" kifejezésre keresel, akkor mielőtt nekiállnánk feltúrni az összes tárolt anyag szövegét, először is megnézzük, van-e ilyen nevű törzsadatunk. Azaz: akár a cégek, akár az emberek, akár a projektek között (szóval típustól teljesen függetlenül) van-e ilyen nevű entitásunk. Ha van, akkor helyben is vagyunk, ráfókuszálunk az illető DOLOGRA (ahogy mi nevezzük őket), megmutatjuk a teljes adatlapját minden ismert tulajdonságával együtt, ÉS megmutatjuk az összes olyan anyagot, ami a megtalált dologgal (most éppen Katával) kapcsolatos. Ha az Indexnél Opteamus működne, akkor Bodoky Tamásra keresve az Opteamus kidobná Tamás adatlapját fotóval, névvel, címmel, telefonszámmal, ilyesmivel, és alatta megmutatná az összes Tamással kapcsolatos anyagot, azokat is amelyeket ő írt, azokat is, amelyekben csak megemlítették. Megmutatnánk a cikkeket, a fórumbejegyzéseket, illetve bármilyen olyan tárolt anyagot, ami csak vele kapcsolatosan a létezik.

A webes újságok példájáról ugorjunk a CRM felhasználásra. Az Opteamus esetében a sales kollega csak annyit üt be a gyorskeresőbe hogy "Megac" és az Opteamus máris megmutatja neki a Megacorp Rt (képzeletbeli ügyfél) adatlapját, amin máris ott a telefonszám, az emailcím, a marketing és sales minősítése, és azonnal látszódik, hogy a Megacorppal kapcsolatosan milyen anyagok vannak. Jól látszódik ha még csak ajánlatunk van, de szerződésünk még nincsen. Nem csak ajánlat és szerződés, de az összes telefonhívás és cetli-szerű egyéb feljegyzés is jól látszódik. A keresés azonnal választ adott arra a nem triviális kérdésre, hogy "Hogyan is állunk a Megacorppal, mit is tudunk egyáltalán a Megacorpról".

Mindez nem szőrszálhasogatás. Nem mindegy, hogy megtalálunk-e valamit amit keresünk, és az se mindegy, hogy hanyadik próbálkozásra, mennyi idő alatt sikerül mindez. Túl a meg nem talált anyagok által okozott káron, és túl a felhasználók lelkesedésének elveszítésén, kiszámolható, mennyi fizetett munkaidő megy veszendőbe az elhúzódó keresések miatt. Erre még visszatérek, miképpen arra is, hogy  Opteamus hogyan állja az összehasonlítást a világ vezető keresőjével, a Google-lel szemben is. Előrebocsájtom: egész jól :))) (A cikk azóta kész is: itt olvashatod el.)

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: