Viszlát, filofax!

matrix.pngAz új heti naptárunk annyira jól sikerült, hogy most már végérvényesen is leváltja a jó öreg filofax naptárnézetünket. Esetünkben ez nem csak szófordulat, mert a filofax nézet nagyjából 15 évvel ezelőtt készült, és köszönőviszonyban sincsen a mostani megoldásunkkal. Érdemes megvizsgálni, miben és miért is különbözik ugyanannak a funkciónak a régi és új megvalósítása.

Anno kevéssé voltak elterjedve a coworking és naptári megoldások, éppenhogy csak elkezdtek épülni a vállalati intranetek, szó nem volt még felhős megoldásokról. Egy magára valamit is adó üzletember kizárólag bőrkötésű filofaxot használt. Markáns, elterjedt szoftveres példa híján, így a papír alapú filofaxot vettük mintának a kinézet megtervezésénél, és elkészítettük a saját digitális filofaxunkat. A nézet gyakorlatilag kéthasábos – a korabeli kijelzők 800 pixeles átlagszélessége miatt eleve el is kellett vetnünk a hét napjainak 7 oszlopban való megjelenítését. A filofax analógiából adódott viszont egy komoly funkcionális hiányosság. A filofaxban ugyanis egy ember teendői látszódnak. Lehetséges ugyan elővenni másvalakiét, de nem létezik “csoportos” filofax. Azaz: a filofax-nézet egy-egy ember operatív munkáját támogatja ugyan, de csoportszintű tervezésre vagy ellenőrzésre nem alkalmas.

filofax.PNG

Most, 15 év elteltével, az iparágban már kialakult a szoftveres naptáraknak az a szokásos elrendezése, amit érdemes volt átvennünk. Vízszintes hely is van már bőven a kijelzőkön (ha egy pillanatra megfeledkezünk a telefonokról). Ebben a táblázatos elrendezésben rögtön adódik a lehetőség, hogy az y tengely mentén is terjeszkedjünk, azaz akár több ember heti beosztását is meg tudjuk mutatni, újabb sorokban. Ebben a nézetben máris gyorsan megállapítható például az, hogy kinek van ideje újabb feladat végrehajtására, ami már kifejezetten üzleti előny. Sőt, ha már itt tartunk, értelmezhetnénk az y tengelyt ennél rugalmasabban is. Engedjük szabadjára kicsit a kreativitásunkat! Lehetnének az y tengelyen kollégák helyett projektek vagy cégek? Sőt, használhatnánk ugyanezt a heti mátrix elrendezést nem csak feladatok, de aktivitások, hibajegyek, vagy lejáró szerződések megjelenítésére?  Igen és igen! A heti naptár nézetet eleve maximálisan konfigurálhatóra terveztük – így mindezek lehetségesek. Ráadásul ugyanabban az Opteamus rendszerben akár több naptári mátrix is készíthető, a különböző szerepkörben dolgozó munkatársaknak. És hogy feltegyük a pontot az i-re, az új naptári mátrix még sokkal gyorsabb is, mint elődje volt.

Örvendezzünk!

heti_terv.PNG

Közzétéve: gergelyhoppan

Én vagyok az Opteamus rendszer büszke apukája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: